QUAD RACING

Svensk

Kommande händelser

Inga händelser

Kalender

Oktober 2018
M Ti O To F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Föreningen

År 2000 startades Svenska ATV och Quadrace Föreningen. På den tiden var föreningen den enda i sitt slag i Sverige och syftet var att göra det lättare för likasinnade i alla åldrar att träffas, köra och byta erfarenheter genom att med föreningens hjälp utveckla riktlinjer för sporten och ge den ett gehör inom motorsverige. Vi har alltid sett vår verksamhet som en sport och riktar därför främst in oss mot tävlingsverksamhet och tävlingsinriktad träning. Att vår inriktning är tävling betyder självklart inte att vi bara ser till eliten. Tävla kan man göra på alla nivåer och genom att arbeta fram riktlinjer för tävlandet så skapas med automatik ett säkert utövande av sporten, något som annars lätt åsidosätts.

Med en quad kan man utöva flertalet grenar såsom speedway, isbana, gräsbana eller till och med enduro. Två stora grenar inom quadracing är motocross och supermotard. För dessa grenar har det sedan början av 2000-talet funnits organiserade tävlingar och regelverk. År 2005 hölls det första Svenska Riksmästerskapet för quad i grenen supermoto, och 2008 hölls motsvarande första Svenska Riksmästerskap för quad i motocross.

Arbetet med att ta fram regelverk har gjorts och görs fortsatt i samarbete med Svenska Motorcykel- & Snöskoter förbundet SVEMO. Ett samarbete som känns naturligt då quadsporten tar mycket från den redan väl utvecklade sporten med två- & trehjuliga motorcyklar.

Svenska ATV och Quadrace Föreningen riktar in sig på tävlingsformer liknande de solo- och sidvagnsklasserna använder sig av idag. Det kan exempelvis vara längd på heat eller upplägg på motorcykelbesiktning. Vi försöker ta vara på bra idéer från våra nordiska grannländer samt Europa i vår kontinuerliga diskussion med SVEMO när det gäller utvecklandet av regelverken, samtidigt som vi delar med oss tillbaks av vår syn på de idéer som vi tycker är mindre bra.
Vi kämpar för att få till nationella serier, såsom RM och SM. Vi arrangerar dock inga egna tävlingar, utan fungerar mer som bollplank för de klubbar runt om i landet som vill arrangera tävlingar för quad.

ATV eller quad?
Kärt barn har många namn brukar det heta. Fyrhjuliga motorcyklar benämns både som ATV och quad och det kan självklart skapa en viss förvirring. Under senare hälften av det första årtiondet på 2000-talet har även begreppet ATQ använts mer eller mindre flitigt.
Vad är det då för skillnad på dessa? Alla tre handlar i stort sett om fyr- eller flerhjuliga motorcyklar och betyder i princip samma sak. ATV är en förkortning av engelskans All Terrain Vehicle (rakt översatt all-terrängsfordon) och förekommer emellanåt med fler än fyra hjul, medan quad torde vara en utveckling och förkortning av engelskans quadricycle som var tidiga fyrhjuliga cyklar. Rakt översatt betyder quad helt enkelt fyra. Begreppet ATQ skulle således kunna översättas med All Terrain Quad, och har börjat användas sedan de fyrhjuliga motorcyklarna utvecklats mot ett allt mer mångsidigt användande. Begreppet quad används oftast för de fordon som har med sport och fritid att göra, då dessa motorcyklar är utvecklade mot just detta användningsområde. Begreppet ATV används oftast för de fordon som har med arbete i skog och mark att göra, även om tävlingsarter såsom terrängbanekörning öppnar för ett bredare användningsområde även för dessa fordon.

ATV och quad sporten på uppgång i Sverige
I USA har ett sportanvändande av ATV och quad varit mycket populärt i många år, men i Sverige har vi använt oss av fyrhjulingar mest till det praktiska. Sedan föreningen startade år 2000 har dock fler och fler upptäckt tjusningen med att använda fyrhjuliga motorcyklar för sport och fritid. Försäljningen av tävlingsfordon har ökat och på våra tävlingsbanor märks att sporten börjar få ordentligt fäste då allt fler klubbar har egna träningstider för quad. I takt med detta arbetar vi hårt för att öka antalet tävlingstillfällen för alla typer av förare som vill tävla.

Sport för alla åldrar
Quadsporten lämpar sig för alla åldrar. Den stora skillnaden mot tvåhjuliga motorcyklar märks bland barnen där de fyra hjulen hjälper till med balansen. Det finns ingen nedre eller övre åldersgräns för att få köra quad på en träningsbana, det viktigaste är självklart att skyddsutrustningen passar den som kör. Vill man börja tävla så finns en ungdomsklass för förare i åldern 12-16 år. Från och med 15 år kan man tävla junior/senior/elitklassen, och från och med 16 år i basklassen. I båda klasserna kan man tävla tills man uppnått 55 års ålder.

Bli medlem
Som medlem i föreningen kan Du föra fram Din synpunkt och Du möjliggör även ett fortsatt arbete för att utveckla sporten. Föreningen drivs ideellt och helt utan vinstintresse. Pengar som kommer in i föreningen från exempelvis medlemsavgifter eller sponsorer går oavkortat tillbaks till medlemmen genom att bekosta utveckling av quadsporten i Sverige. På hemsidan publicerar vi alla nyheter som rör föreningen och vår verksamhet. Här finns även information om hur du kontaktar oss eller blir medlem.


Med vänliga hälsningar
Svenska ATV och Quadrace Föreningen

Medlemskap

För dig som vill bli medlem, vänligen skicka ett email med dina uppgifter till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Genom att vara medlem i föreningen bidrar du till att utveckla quadracingen i Sverige.
Det kanske kan verka som en generell och politisk anledning till att ta betalt för medlemskapet men faktum är att föreningen inte bara årligen lägger tusentals timmar på att utveckla quadracingen, utan också tusentals kronor.

Eftersom vår verksamhet bland annat innehåller åtskilliga telefonsamtal till exempelvis Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, arrangörer och förare eller resor till möten eller andra arrangemang så blir det självklart en kostnad för föreningen som vi gärna ser att quadracing intresserade människor i landet hjälper till att dela på varför ett medlemskap kostar 100 kr per år för dig som är över 18 år.
Utöver våra egna utgifter som resor eller telefonkostnader betalar vi en avgift till det web-hotell som hemsidan finns på. Själva utvecklandet av hemsidan tar vi dock själva hand om, så den kostar inte föreningen något.
Vi hjälper dessutom till med betalning av priser till en del av tävlingarna i landet.
Vi betalar startavgifter i de fall en arrangör kräver ett minsta antal startande förare till en tävling och det vid vid anmälans slut inte har anmält sig tillräckligt med förare. Allt för att tävlingen inte skall ställas in och att quad-förarna därför går miste om ett tävlingstillfälle.

Alltså är vi beroende av pengar för att kunna göra ett bra jobb, och vår möjlighet till att stötta och utveckla quadracingen är direkt i relation med de ekonomiska möjligheter vi har.

Pengar får vi in till föreningen på två sätt;
- dels sponsorer och annonsörer på hemsidan
- dels medlemsavgifter och donationer

Utöver den fasta avgiften för 100 kr för medlem över 18 år finns det möjlighet att donera mer pengar till föreningen.
Donering är självklart frivillig.

En ytterligare anledning till att bli medlem är att vi då får ett register med quadintresserade människor i landet som visar var ni bor, hur gamla ni är och vilka grenar inom quad ni intresserar er för. Detta hjälper oss när vi skall planera hur och var våra insatser görs bäst.

Detta är också anledningen till att vi gjort det gratis att vara medlem upp till det år man fyller 18 år. Vi vill på det viset att exempelvis alla barn i en familj blir medlem, då det kan göra stor skillnad om en region har flera familjer med ett eller två barn och en vuxen som är intresserad.
Får vi bara den vuxne som medlem kommer vi inte veta om barnen och därför blir det svårt att utveckla barnutövandet i den regionen.

Att bli medlem i föreningen betyder självklart inte att man förbinder sig till något alls.
Vi kommer inte att begära någon hjälp eller annat engagemang från dig, men vi kommer kanske att fråga om du skulle vara intresserad av att hjälpa till vid något enstaka tillfälle.
Medlemskapet gäller högst i ett (1) verksamhetsår och från det datum du registrerar dig och fram till det årets slut. I slutet av varje verksamhetsår får du frågan via email, brev eller telefon om du vill att det skall förlängas ett år eller avslutas. Får vi inget svar från dig kommer du betraktas som medlem i ytterligare ett verksamhetsår och om vi vid slutet av det verksamhetsåret inte heller får något svar på frågan om du vill vara kvar i föreningen kommer ditt medlemskap att avslutas.